W grupie Smerfy dzieci wspólnie z Paniami poznały dobrodziejstwa tego warzywa. Dowiedziały się jak bardzo burak jest zdrowy, jakie zawiera witaminy i wartości odżywcze. Przedszkolaki poznały jego różne gatunki, m.in. buraka cukrowego i jego drogę wprost z pola aż do samego woreczka z białym cukrem. „Dzień Buraka” obfitował w zabawy, wiersze, prace plastyczne z ciemnoczerwonym warzywem w roli głównej. Przedszkolaki wykonały Kukiełkę z BURAKA.W menu przedszkolnym też znalazł się burak. Jedliśmy czerwony barszczyk, wszystkim bardzo smakował! Przedszkolne spotkanie z burakiem okazało się bardzo przyjemne i pożyteczne.
8 maja zaprezentowano rodzicom z grupy starszaków prezentację „ Wpływ rodziców na wczesne wykrycie wad postawy”, której celem było podnoszenie świadomość rodziców na temat przyczyn wad postawy, rodzajów wad oraz sposobów działania. Rodzice mają możliwość oglądania sylwetki swojego dziecka w różnych sytuacjach dnia codziennego. Oni pierwsi mogą zauważyć pewne nieprawidłowości w budowie swojego dziecka a wczesne wykrycie nieprawidłowości w postawie ciała stwarza możliwość skutecznej profilaktyki i leczenia.
Dzieci z naszego przedszkola wiele wiedzą o zdrowej żywności. Najlepszą jednak okazją do poznawania zdrowego jedzenia jest działanie i doświadczenie. Odkrywając samodzielnie tajemnice zdrowego jedzenia gromadzą nowe doświadczenia i angażują się emocjonalnie. Wiedza zdobyta w ten sposób jest pełniejsza i trwalsza. Podczas pracy zdalnej dzieci z grupy Smerfy doskonaliły swoje wiadomości i umiejętności dotyczące zdrowego jedzenia, robiąc posiłki z rodzicami.
W dniach 24 kwietnia do 4 maja br. w grupie „Żabek” po cyklu zajęć o ekologii,
zorganizowano konkurs fotograficzny mający na celu uczulanie na piękno przyrody
i utrwalanie postaw proekologicznych. Dzieci wybierały obiekty przyrodnicze, a
rodzic robił zdjęcia. Rozstrzygniecie konkursu nastąpiło 5 maja, wszystkie dzieci
otrzymały pierwsze miejsce i dyplomy. Zdjęcia były bardzo interesujące, przyroda
w oczach dziecka jest piękna.
Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas w życiu każdego dziecka, tradycje i zwyczaje
zachęcają do przygotowywanie potraw innych niż zawsze. Kuchnia to miejsce niezwykle dla
dzieci atrakcyjne. Przyciąga ich smakami, zapachami i kolorami. Wspólne przygotowywanie
potraw z dziećmi nie zawsze jest łatwe. Zazwyczaj zajmuje więcej czasu, potrzeba też więcej
cierpliwości. Ale działania są warte wysiłku. Przez samodzielne przygotowywanie posiłku
dzieci uczą się szacunku do jedzenia. Łatwiej im zrozumieć sens zdrowego odżywiania oraz
rozpoznać jakość składników, z których przygotowują posiłki. Przygotowane wspólnymi
siłami potrawy smakowały wyśmienicie i dawały wielką satysfakcję co widoczne jest na
zdjęciach, przysłanych.
Na wiek przedszkolny przypada kształtowanie się podstawowych zachowań zdrowotnych, a wszelkie nieprawidłowości mogą być trudne do zmiany w dalszych latach życia. Przedszkole odgrywa więc bardzo ważną rolę, taka szansa nie powtarza się już na kolejnych etapach edukacyjnych. W ramach programu „Przedszkole promujące zdrowie” do którego przystąpiło nasze przedszkole w miesiącu listopadzie 2019r. grupie najmłodszej odbył się cykl zajęć o tematyce zdrowotnej
Budowanie „świadomości prozdrowotnej” to nie tylko przekazywanie wiedzy, ale i odpowiedzialność za własne zdrowie. Dobry stan zdrowia warunkuje prawidłowe przystosowanie się do środowiska społecznego. Dobre samopoczucie, odporność organizmu umożliwia systematyczne uczęszczanie do przedszkola, a także ułatwia zabawę i naukę.
Wszystkie działania wspomagane były przez rodziców naszych wychowanków.